Ünnepi készülődés
A tuti recept

Vannak, akiknek a sütés-főzés a tökéletes kikapcsolódást és az ünnepekre hangolódást jelenti...
Másoknak viszont komoly kihívás a süteménykészítés! Te akárhogy is vagy ezzel, a sajtos- sonkás tekercs szerintem tökéletes párja lehet a karácsonyi bejglinek. Nálam ez a recept bevált, egyszerű és nagyszerű.
Karácsonykor az édes sütik mellé ezt szoktam készíteni, a siker soha nem marad el. Fogadd szeretettel tőlem a receptjét:
Sajtos - sonkás tekercs
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 1 dl tej
- 2 dl natúr joghurt/jó a 150g-os is, csak akkor 1,5 dl tejjel készítsük/
- 3 dkg élesztő
- 1 evőkanál cukor
- 2 teáskanál só
- 1 tojás
- 1dl olaj /esetleg oliva olaj /
A töltelékhez:
- 20 dkg sonka kockára vágva
- 4 dkg olvasztott vaj vagy zsír /ne legyen meleg! /
- 20 dkg reszelt sajt
- 1-2 dl tejföl, amiben a sonkát és a sajtot elkeverjük
- 1 tojás a kenéshez
- tetejére szezámmag /bármilyen mag/
Elkészítés:
Az élesztőt a cukros, langyos tejben felfuttatjuk. A többi hozzávalót kimérjük, és egy tálba beleöntjük. A felfuttatott élesztővel lágy, puha tésztát dagasztunk belőle (én géppel 5 percig dagasztottam).
Meleg helyen a duplájára kelesztjük, majd ismét átgyúrjuk.
4 részre osztjuk, és téglalap alakúra nyújtjuk őket. A téglalapokat megkenjük vékonyan az olvasztott vajjal, ráhalmozzuk a tölteléket, ami a tejfölben elkevert sonka és a sajt. Szorosan feltekerjük, mint a bejglit és 2-3 centis darabokra vágjuk,(vághatjuk ferdén is, egyszer jobbra, egyszer balra döntve, így trapéz alakúak lesznek) és a sütőpapírral bélelt tepsiben még egy fél órát pihentetjük.
A tetejét vékonyan megkenjük a felvert tojással, majd megszórjuk szezámmaggal. 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük. A végén 2-3 percet légkeveréssel sütöttem.
Jó étvágyat kívánok hozzá!