Fogyasztás és szaporítás egy kicsit másképp - Spékeljük meg egy kis matekkal!


Elárulom a titkot!

Nézzünk rá más szemszögből a formázási szokásainkra.

 

Horgolt darabunkat szélesíthetjük, szűkíthetjük és a megfelelő formára alakíthatjuk a szaporított és fogyasztott szemek segítségével. Ezeket a többlet vagy hiányzó pálcákat a sorokban egyenletesen kell eloszlatnunk. Ezzel kerülhetjük el, hogy a munkánk féloldalas, deformált legyen. Egy kis számításra lesz szükségünk a fogyasztások és szaporítások pontos helyének megállapításához.


Szaporításkor hova készítsük a pálcákat?


Meg kell határozni, hogy az elkészítendő sorban, majd hány darab pálcát fogunk szaporítani. Például, ha aktuálisan 20 szemből álló sorunk van és 5 szemmel akarunk szaporítani, akkor a szaporítandó szemek számához adjunk hozzá 1-et és ezzel a számmal osszuk el a sor jelenlegi szemeinek számát.

pl: 5+1=6 20/6=3 és maradt 2

Így megkaptuk hány szemet kell horgolni a szaporítások között, azaz 3 pálcát és a negyedik szembe készül a szaporításunk.


Abban az esetben, ha maradék számot is kapunk, akkor kiszámoljuk hány szemet kell majd horgolni a sor elején és a végén összesen. Adjuk a végeredményhez hozzá a maradvány számot. 3+2=5, összesen 5 szemet horgolunk a sor elejére és végére, amit két fele osztunk el, mondjuk a sor elején 3-at a végén pedig kettőt.


Hogyan fogyasztunk egyenletesen a sorban?


Meg kell határozni, hogy az elkészítendő sorban majd hány darab pálcát fogunk fogyasztani. Például, ha 4 szemet akarunk fogyasztani és most aktuálisan 20 szemből álló sorunk van, akkor az aktuális szemszámot osszuk el a fogyasztandó szemek számával. Ebből a számból vonjunk ki kettőt. Ezzel megkapjuk a fogyasztott szemek között horgolandó szemek számát.

pl: 20/4=5 5-2=3, tehát 3 pálcát kell a fogyasztandó szemek között horgolni.


Ebben az esetben nincs maradék, de ha lenne akkor az előbb leírtak szerint járunk el itt is.


Egy alapos és pontos horgolási mintaleírás természetesen megmondja hova öltsd a szaporításokat és hol kell fogyasztanod. Rutinos horgolóként viszont egyre többször alakul úgy, hogy valamilyen alap mintával dolgozunk és ilyenkor jól jön ez a módszer a formázásoknál.

Horgoló tűre fel és indulhat a horgolás!Szétnézek milyen horgolási minták közül választhatok 


Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelemre és zsebeld be a mesés ajándékaidat!