10 érv a horgolás mellett


Horgolni jó

Miért jó horgolni?

 

Már olvashattál tőlem sokat a horgolás jótékony hatásairól. Most 10 pontba szedtem azokat a nem elhanyagolható tényeket, amiket mindenképpen meg kell említeni még.

1. Hordozható és hasznos időtöltést jelentenek.


Egy saját készítésű neszesszerben is elfér minden, ami egy kis sebtében horgolok valamit, mert az nekem jó, időtöltésre adhat okot.


2. Haladók sem unnak rá soha.


Mindig találhat az ember egy új technikát, egy új formát, egy új fonalat. Rábukkanunk valamire, amit feltétlen ki kell próbálni, és ami nagyobb vagy másfajta kihívást jelent, mint az előzőek.


3. Felelősségre tanít, fejleszti a felelősségtudatunkat.


Az alapanyagokért pénzt adunk, időt és energiát fektetünk a munkánkba, ezért csakis a mi felelősségünk, hogy hogyan élünk ezekkel az értékekkel.


4. Segít fókuszban tartani a figyelmet.


A mintaleírások instrukcióit lépésről-lépésre követed, figyeled az utasításokat, érted a felépítését és a logikáját az adott mintának, át kell látnod az egész folyamatot a siker érdekében.


5. Fejleszt minket a kitartás terén.


Nagyobb munkáknál hosszú idő is eltelhet, a kezdetektől a cél eléréséig. Ez igénybe veszi a türelmünket és kitartásra is szükség van, hogy ne csak belekapj mindenbe - hanem be is fejezd mindazt, amit elkezdtél.


6. Hasznos tapasztalást ad egy belső utazáshoz.


Horgolás közben kikapcsolod a külvilágot, jobban figyelsz önmagadra, a bensőd jelzéseire, ill. meg tudod élni a "valamit létrehozok a két kezemmel" élményét, ami az elkészült alkotás szépségén vagy hasznosságán messze túlmutat.


7. Szárnyalhat a kreativitásod.


Ugye milyen egyértelmű? Épp ezért könnyű elsiklani felette, hogy valójában micsoda kreativitást igényel összeállítani a megfelelő fonalat, textúrát, színeket… Vagy ami még ennél is izgalmasabb: értelmes felhasználási módot találni fonalmaradékoknak, rég elfeledett fonalaknak.


8. Növeli az önértékelésünket, önszeretetünket.


Teszi ezt, az elkészült munkákon és az odavezető úton keresztül. Szépet alkotni mindenképp élmény, és jobban megszereted magad általa.


9. Megjutalmazhatod magad.


Az élet egy merő rohanás, folyamatos küzdelem, telis-tele kihívásokkal. A horgolás azt a ritka tevékenységet jelentheti, amikor kiléphetsz ebből a mókuskerékből, kikapcsolhatsz, csak magadra és a készülő remekműre koncentrálhatsz.


10. Értéket teremtesz.


Ajándékba készül valami? Saját magadnak horgolsz, mert megálmodtál valamit? Mindegy, ezeknek az alkotásoknak értékük van, ami nem feltétlen forintban mérhető…


Válaszd új hobbidnak a horgolást és nézd meg mikor, hol indul legközelebb horgoló suli!


Megnézem

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelemre és zsebeld be a mesés ajándékaidat!