Hasznos tippek a fonalválasztáshoz


Milyen legyen a fonal?

A legfontosabb eldöntendő kérdés: Milyen legyen a fonal?

 

A horgoló fonal megválasztása a horgolás első és legfontosabb lépése. Természetesen attól függ, hogy mit szeretnénk készíteni.
Minden esetben szem előtt kell tartani, hogy a fonal típusa és minősége a függvénye annak, hogy a munkánk gyümölcsét meddig élvezhetjük.


Egy rossz minőségű fonal, könnyen elronthatja a legügyesebb horgolók munkáját is. Éppen ezért, nem elegendő a fonal szálvastagságának, színének, mennyiségének, összetételének meghatározása, kiemelt fontossággal bír, hogy minőségi alapanyag kerüljön a horgolótűnkre.

Fontos a minőség


A fonalak minősége, és ára is változó. A rövidáru boltok általában 2-3 márka mellett kötelezik el magukat, és azokat árusítják, ezért is tapasztaljuk, hogy boltonként eltérő lehet a választék. Azt javaslom, hogy először menj be a legközelebbi rövidáru boltba, és tájékozódj arról, milyen fajta horgolócérnákat, fonalakat tartanak. Meg tudod tapintani a különböző fajtájú fonalakat és ugyanakkor a színárnyalatok terén is tapasztalatokat szerezhetsz, mert ezek gyártónként bizony eltérőek. Utána nézz körül az Interneten, mert rengeteg web shop foglalkozik fonalakkal.

Ezek után te már tudni fogod azt is, amit kép alapján mások esetleg nem tudnak még, hogy milyen a tapintásuk, lágyságuk, tartásuk a kiválasztott fonalaknak.

Egyéb szempontokat is vegyünk figyelembe


A könnyű kezelhetőség is lehet választási szempont. A fonalak záró szalagjai erről is információt nyújtanak. Mégsem javaslom, hogy ezen az alapon szülessen meg a döntés, mert bár a műszálas fonalak általában véve könnyebben kezelhetőek, de hőháztartásuk közel sem olyan jó, mint a természetes szálaké. Ahhoz, hogy kiváló fonalat vásárolhassunk, nem árt tájékozódni a felől, hogy a megvásárolni kívánt fonal mennyire áll ellen a mosásnak, mennyire színtartó vagy rugalmas. Ezért fontos, hogy betartsuk a kezelésükre vonatkozó előírásokat, így sokáig szépek, újszerűek maradnak.

Ha lehet, egyszerre vegyük meg az adott ruhadarabhoz szükséges teljes fonalmennyiséget! Ez különösen fontos a kézzel festett fonalak esetében, ahol árnyalatnyi különbségek is lehetnek az időben eltérő festésből származó, azonos színű motringok között. De azért is érdemes egyszerre megvennünk a kívánt mennyiséget, mert a fonalak gyártását gyakran egy-egy szezon után befejezik, ahogy a divatban vagy más területen, itt is hamar cserélődik az elérhető választék.


Nézd milyen horgolt holmik közül válogathatsz!


Szétnézek


 

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelemre és zsebeld be a mesés ajándékaidat!