Volt- Nincs FOLT


Kezelési tanácsok horgolt kelmékhez II.

Előfordulhat, hogy a ruhadarabon olyan eredetű szennyeződés keletkezik, amely nehezen távolítható el. Ez esetben azt tehetjük, hogy a horgolt darabunkat kezeljük elő, és ezt követően alkalmazzuk a már ismertetett tisztítási eljárást.

Az alábbi eljárásokat, vegyszereket mindig kis felületen, kevéssé feltűnő helyen mondjuk a kelme visszáján próbáljuk ki először, és csak akkor alkalmazzuk, ha meggyőződtünk róla, hogy nem okoz kárt a textíliában.

 

A foltok eltávolítása másképpen

 

Próbáljuk meg lehetőség szerint azonnal eltávolítani a foltot, amikor az még friss, és tudjuk, hogy mi okozta. Ne dörzsöljük!

 

A cél a folt feloldása.

 

Cipőkrém

Metilalkoholos vattával vagy acetonnal kezeljük a szennyeződést, amennyiben az anyag ellenálló.

Fagylalt

Folttisztító adalék segítségével langyos vízben mossuk.

A fűfoltot világos színű ruhákból úgy tüntethetjük el, hogy az anyagot egy napig aludttejben áztatjuk, majd meleg vízben kimossuk. A másik lehetőség, hogy friss citromlevet csepegtetünk rá, majd erősen dörzsöljük amennyiben az anyag engedi.

Golyóstoll-tinta

Amilyen gyorsan csak lehet, dörzsöljük be meleg tejjel, szükség esetén többször cseréljük a tejet. Hatásos lehet azonban a citromos kezelés is.

Gyümölcsök

Gyümölcsfolton segít a gyors leforrázás. Azoknál a gyümölcsfoltos ruháknál, amiket nem szabad forrázni, ecetet vagy citromlevet használjunk tisztítószerként.

Kávé

Ha kávé cseppen az anyagra, meleg vízben oldjunk fel egy kevéske sót, és ebben áztassuk a szennyeződött ruhadarabot. Ha szükséges, egy kis dörzsöléssel rásegíthetünk. Ha a folt eltűnt, langyos vízben öblítsük ki a textíliát. Friss kávéfoltot jól tisztít a tejbe áztatás is. Utána alaposan öblítsük ki meleg vízben az anyagot.

Körömlakk

Ha az anyag nem sérül, acetonos vattával távolítsuk el a foltot.

Mosószer foltok

Előmosás nélkül mossunk. Vigyázzunk arra, hogy ne töltsük túl a mosógépet.

Paraffin / viasz

Távolítsuk el a viaszt. Helyezzük az anyagot két itatós papírlap közé, és így gőzöljük ki belőle a maradék viaszt. Óvatosan bánjunk a szintetikus anyagokkal.

Ragasztó

Ha az anyag elvisel ilyen beavatkozást, tisztítsuk többször metilalkohollal.

Rágógumi

Ecetbe áztatott anyaggal dörzsöljük meg, vagy jégkockával hűtsük, és ezután próbáljuk leszedni. Ha kell, tegyük a ruhadarabot a mélyhűtőbe.

Rozsdafolt

Öntsünk rá citromlevet, majd öblítsük ki.

Rúzs

Ha az anyag ellenáll ilyen kezelésnek, itassuk át metilalkohollal, majd mosogatószerben, finom vagy folyékony mosószerrel tisztítsuk.

Vér

Azonnal távolítsuk el hideg vízzel.

Vörösbor

Az abroszra borult vörösborfoltot sóval, kevéske citromlével vagy langyos tejbe áztatással távolíthatjuk el. Néhány csepp citromlé segítségével az abroszra borult teával is könnyedén elbánhatunk.

Zsiradék

Friss zsírfoltot burgonyakeményítővel szórjunk be, pár órát hagyjuk rajta, majd keféljük ki belőle.

Remélem hasznosak számodra ezeket az ajánlások! 

 

 Nézz szét horgolt holmiaim között!


Szétnézek

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelemre és zsebeld be a mesés ajándékaidat!