Sokszor zavaros érthetetlen egy-egy horgolásminta leírás?


Íme, egy kis segítség!

Magyarul van, de mégsem igazodsz el benne? 

 

Egy jó leírás a horgolás minden részére kiterjed. Általában egyezményes jelekkel és kifejezésekkel találkozhatunk a különféle horgolás leírásokban.


Megadja, milyen típusú és mennyiségű fonalra van szükségünk a modell elkészítéséhez. Megtudhatjuk belőle a fonalhoz illő horgolótű méretét, valamint a szükséges kellékekre, egyéb anyagokra vonatkozó információkat is. Amennyiben több méretben is el lehet készíteni a modellt, a szükséges fonalmennyiséget méretenként külön-külön tüntetik fel benne.


A lakásdekorációk és öltözék kiegészítők esetében a leírások általában egy méretet adnak meg. A ruhadarabok méretezése az XS-től a 3 XL-ig terjed. Előfordul, hogy a méretezés az életkorhoz igazodik, illetve a kész darab szélességét adja meg centi méretben. Ez azért is jó, hiszen így mi alakíthatjuk ki, hogy lezser vagy testhezálló darabot szeretnénk-e készíteni.


Az én leírásaimban gyakran találkozhatsz ezzel a megoldással, mert például a baba fotózási kellékeknél eltérhetnek a kisbabák méretei a általános méretektől. A gyerekek különbözőek, lehetnek az átlagosnál nagyobbak-kisebbek is. Horgolásleírásaim segítségével könnyen igazíthatóak egyedi méretűre a darabok végleges nagysága.


Mi az a pálcasűrűség?

 

A pálcasűrűség azt mutatja, hány pálcából és sorból kell állnia egy 10x10 cm-es horgoláspróbának. Ez az adat azért is nagyon fontos, mert a felhasznált fonal mennyiségét nagyban befolyásolja és ha ettől eltérünk, az elkészült munkadarabunk mérete módosulhat. A horgoláspróbánk mérete függ a pillanatnyi érzelmi, lelki állapotunktól. Ha feszültek vagyunk, bizony szorosabban horgolunk, mint általában.

Miért használnak rövidítéseket?


Rövidítésekre szükség van, nélkülük ugyanis a leírás túl hosszú és nehezen értelmezhető lenne. A rövidítések jegyzéke a leírások elején található. Gondosan tanulmányozzuk, világosan értjük-e mindegyiket. Legyünk türelmesek, míg hozzászokunk a nyelvezethez, de egy kis gyakorlás után magabiztosan olvasunk a sorok között.


Találkozhatunk kerek ( ) és szögletes [ ] zárójeles jelöléssel is.
A kerek zárójelek között kiegészítő információk vannak vagy magyarázatok szerepelnek, mint pl.:
2 lsz(sm) – „készítsünk 2 láncszemet, ez lesz a sormagasítás”
A szögletes zárójelek között az ismétlődő lépéseket olvashatjuk, mint pl.:
[1 erp a köv. 2 lsz-be, 5 lsz] x 3 - „készítsünk 1 egyráhajtásos pálcát a következő 2 láncszembe, horgoljunk ezután 5 láncszemet és ezt a két műveletet ismételjük meg még háromszor”
A csillagok a leírás rövidítésére szolgálnak, az ismétlődő szakaszokat fogják közre. Egy csillag a leírás elején az ismétlődés sorrendjét jelöli, mint pl.:
*2 lsz, 2 lsz kimarad,1 rp a köv. lsz-be, ism. *-tól végig.
Dupla csillaggal többnyire az utasításon belüli ismétléseket jelölik.

Mit mutat meg a leszámolható ábra?


A mintaleírásokat diagramok, vagyis különféle jelekből álló, leszámolható ábrák ismertetik. Bár eltart, egy ideig mire az ember megszokja őket, ha azonban bevésődnek, azonnal látni fogjuk miként fog kinézni az elkészült munkadarabunk. Előfordul, hogy a leszámoló ábra teljesen helyettesíti a szöveges leírást.Az én saját horgolásminta leírásaim tartalmaznak szöveges részt és leszámolható ábrát is egyaránt. Mikor a minta értelmezhetősége  megkívánja, kiegészítem még lépésenkénti fotós illusztrációval is. Úgy gondolom, mindhárom mód hozzásegít a könnyed munkához, és ki-ki a saját kedvencét használhatja.

Próbáld ki az ingyenes horgolásmintáim egyikét és kiderül milyen egy TiMicsoda mintából horgolni!


Kipróbálom

 

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelemre és zsebeld be a mesés ajándékaidat!