Mi lehet az az ÉNidő?


Miért fontos az ÉNidő?

Tudj meg többet az ÉNidőről!

 

A hétköznapi rutin és a "taposómalom", számtalan szerepvállalási formában lehetséges nekünk, nőknek. Sajnos nem egyedi jelenség, hogy a mindennapi stressz átveszi az uralmat felettünk, s akár depresszió is kialakulhat a feloldatlan problémák miatt és ezt rendszerint a párkapcsolataink is megsínylik.


A környezetünkről való gondoskodás gyakran egyszerre mutatkozik meg társként, anyaként, lányként, barátként, és a munkatársként való megfelelésben. Legtöbbször a túl sok elfoglaltság miatt, még időnk sincs gondolkodni rajta, hogy ÉNidőre szükségünk lehet. Sokszor annak is örülünk, ha végre időben sikerül lefeküdni, aludni és másnap egy kicsit jobban leszünk ettől. Mi nők szeretjük feláldozni az időnket valaki/valami másért. Kifelé figyelünk másokra, a külső ingerekre, de önmagunkra, vágyainkra nem eléggé.


Jogosan teszem fel a kérdés: 

Miért nem alkalmazunk ÉNidőt?


Gondolj csak bele, a kisgyerek is jelzi számodra, hogy egyedül akar lenni. Rád csukja az ajtó, kiküld a szobából és számos más módszert alkalmaz, arra hogy egy kis ideig egyedül lehessen. Ez így van rendjén, teljesen normális.


A kikapcsolódásra szánt időt tévesen, önzőségnek tekintjük és a feltöltődés helyett inkább a bűntudat érzése férkőzik be az életünkbe.
Jó anya vagyok? Ha most elmegyek a barátnőimmel találkozni, és nem a gyerekkel vagyok, jó anya vagyok? Szeretnék egy kicsit egyedül lenni, de lelkiismeret furdalásom van, hogy egyedül hagyom a picit, ilyen egy jó anya?


Ne aggódj, jó anya vagy, és attól még jobb leszel, ha magara is szánsz időt!


Tévhit tehát, hogy ne lehetne pár percet ÉNidőként eltölteni, akármennyi elvégzendő munka is tornyosul előttünk. Az emberben megvan az igény arra, hogy egyedül legyen, és törekszik az önmegvalósításra is. Amikor az ÉNidő elmarad, akkor pont ez veszik ki az életünkből. Legyünk éberek, vegyük észre!


A megvalósításnál nehézséget okozhat ténylegesen felfüggeszteni más tevékenységeket erre az időre, újra és újra kialakítani a körülményeket, ami a minőségi idő eltöltéséhez szükséges. Akármennyire jó és kiegyensúlyozott is a környezettel való kapcsolatunk, van a személyiségünknek olyan része, amihez csak ez által a minőségi egyedüllét által kerülhetünk közelebb. Akkor tudunk harmóniában élni, ha női mivoltunk minden aspektusát egyaránt meg tudjuk élni, rá tudunk hangolódni, hogy mi az, amire szükségünk van és mi az, ami már nem kell.


Ha ezt megtesszük, egyszer csak azon fogjuk magunkat rajtakapni, hogy a fejünkben lévő zaj, kattogás csökken. Türelmesebbé válunk és az elvárásaink is normalizálódnak önmagunkkal és a környezetünkkel szemben. Hangulatunk kiegyensúlyozottabbá válik, pozitívabb gondolataink lesznek. Megoldandó problémáinkat könnyebben tudjuk kezelni. Közelebb kerülünk önmagunkhoz, újra megtaláljuk a céljainkat, motiváltabbak, harmonikusabbak leszünk. Egy szónak is száz a vége: értékesebb életet élhetünk, ha ÉNidőket iktatunk be a mindennapokba.


Ebben a küldetésben az egyik legnagyobb ellenfeled a lelkiismeret-furdalás lehet. Mert az első számú reakció általában ez szokott lenni: Vonjak el időt a szeretteimtől, azért, hogy nekem jó legyen? Jogos felvetés, de hidd el, itt nem nagy dolgokról beszélünk! Aludni sincs időm, nemhogy még extra Énidőt varázsolni! De hidd minden extra idő, amit magadra fordítasz, duplán-triplán térül meg, és a család is csak profitál belőle, ha anyu, a nő kisimult és energikus.


Számtalan időgazdálkodási, feladatmenedzselési módszer létezik, amivel naponta időt szabadíthatsz fel magadnak. Tudatosan alakítsd ki új szokásoddá az ÉNidőt. Előre tervezd be a napjaidba ezeket az értékes perceket, amiket egy kis odafigyeléssel minden áldott nap egyre természetesebbé válik majd. Legyen ez akár 20 perc, akár 1 óra fontos, hogy kezdetben tervezd be, később már automatikusan is menni fog. Mondd el a szeretteidnek, hogy elkülönítesz magadra egy kis időt. Áruld, el nekik mit fogsz csinálni, hogy ez az újítás számodra miért fontos és kérd meg őket, ne zavarjanak ilyenkor.

Minőségi életed csak akkor lehet, ha a saját életedet kezded el élni!

Pihenj, csináld a semmit, hallgasd a csendet vagy valami számodra kellemes zenét. Egy séta a friss levegőn, vagy napozás is sokat tud javítani a hangulatunkon. Meditálj, jógázz, fuss…. Olyan dolgokat csinálj, ami a figyelmedet befelé fordítja. Olvass valami könyvet, amitől jól érzed magad. Merj álmodozni és újra önmagad lenni!


Ha szeretnél változást az életedben, nem kell azonnal mindent máshogy csinálnod.

Csak foglalkozz magaddal és kapcsolj Énidőre!


A TiMicsoda workshopok az ÉNidő maximális kihasználására hivatott események.


Gyere, nézz szét az eseménynaptárban és dönts, melyikre jössz el!


Megnézem

 

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelemre és zsebeld be a mesés ajándékaidat!