Színes Sikkes Stílusos Óvári Gabi egy blogbejegyzésben szólt a TiMicsodáról


Ha feldobnád a lakást saját készítésű dísztárgyakkal...

Ha feldobnád a lakást saját készítésű dísztárgyakkal, erre figyelj a színeknél!

 

Ezzel a mondattal kezdi bejegyzését Óvári Gabi színtanácsadó, aki a hasznos tanácsai mellett említést tesz a TiMicsodáról is.  

Megtisztelő számomra, hogy egy színvonalas szakmai cikk sorai között a munkámról is lehet olvasni. A színek világa közös és mindenki számára hasznos titkokat rejteget, csak tudni kell a sorok között olvasni. Ebben profi segítség mindenki számára Óvári Gabi a Színes Sikkes Stílusos szín- és stílustanácsaival.

Itt a cikk, ami rólam is szól:

"Ha feldobnád a lakást saját készítésű dísztárgyakkal, erre figyelj a színeknél!

 

Véghné Pataki Timi, a TiMicsoda megálmodója horgoló sulikat és workshopokat tart különböző témákban az évszakoknak, ünnepeknek, technikáknak megfelelően. Bevallom én is nála tanultam horgolni, mert sajnos, akitől megtanulhattam volna korán elvesztettem. Az ő munkája hiánypótló manapság, amikor a Vintage és egyéb tradicionális irányzatok virágkorukat élik. Többször dolgoztunk már együtt, hiszen Timi és családja részt vett a színtanácsadáson, illetve gardróbrendezés is volt már náluk.

Idén Timi egy remek ötlettel állt elő, a hőmérséklet takaróval. Ez egy jelenleg is tartó nagy projekt és mi, akik követjük munkáját nap, mint nap láthattuk a takaró alakulását az adott napi hőmérséklethez igazodva egy-egy sorral bővülni. A technika lényege: minden nap a napi hőmérséklethez igazodva, illetve bizonyos tartományokon belül ki, hogy alakítja azt ki, horgolsz egy sort a takaróba. Egy színskálát használsz, melyben a hőmérsékletekhez színek vannak hozzárendelve, 2-3 Celsius fokonként váltakozva. Megnézed az aznapi hőmérséklet csúcsot és annak megfelelő színnel horgolsz egy sort a takaródba. Mivel a takaró 365 sorból áll és egy évig készül, elég időigényes. Ezért Timi kitalálta a párna verziót, amely nagyon cuki szerintem, és én is támogatom a lakás belsőenteriőrjének emelését egyedi tárgyak hozzáadásával.

Ennek apropóján megihletett a gondolat, ha valaki az otthonát díszítené, vagy horgolna akár egy szép párnát mondjuk e tematika mentén, de nem tudja, hogy milyen színeket válasszon, nos, azoknak megsúgom, el lehet ebben veszni. Tudom, mert mikor Timi eléd rak egy asztalnyi fonalat a világ minden színében és fajtájában ember legyen a talpán, akit a bőség zavara nem hoz lázba, de ugyan így vagyok a fonal bolt kínálatával is, mint Gombóc Artúr a csokoládéval.

Hogy mégis, könnyebb legyen a választás érdemes megnéznünk, a hétköznapokban milyen színek vonzanak úgy igazán hangulattól függetlenül is. Milyen színek dominálnak otthon, amelybe egy ilyen horgolt párna megállná a helyét és harmonizálná, sőt még emelné is az enteriőr fényét. Ezek mentén aztán választhatunk színeket, akár úgy is, hogy nem ragadunk bele a hideg hónapoknak hideg színei legyenek, a meleg hónapoknak meleg színeket választunk.

 

 


 

Timi például azt javasolja a párna alap tematikájának, hogy a 2019 év hőmérsékleteit mutassák majd be negyed évenként. Ezt akár el lehet képzelni úgy is, ha pl. a lakás barnás, krémszínekkel van berendezve, akkor egy vajszíntől elindulva a sárgán át a narancs, piros, aztán barnás színeket felhasználva végig visszük egy évszak menetét. De ha valaki ezt ciklámenben tudja elképzelni, akkor a halvány jeges rózsaszíntől, a lilán át a ciklámenig és a lilás bordóig el tudom képzelni ezen átmeneteket. Így tovább, akár úgy is, hogy minden hideg és meleg színek egyaránt vannak benne.

 

 

Ha már a színek, - ugye három fő színünk van - a tiszta sárga, a tiszta piros és a tiszta kék, az összes többi millió és egy árnyalat, ezek keveréke. A színeknek három fő tulajdonságuk van, lehetnek melegek és hidegek. Az összes tiszta szín hideg, de létezik a kéknek is és a pirosnak is meleg árnyalata. Pl. a narancsos piros meleg árnyalat, és minél több a zöld egy kékben annál melegebb lesz az árnyalat. A másik fő tulajdonsága a színeknek, ha fehéret adunk hozzá, akkor világosodik, a feketét akkor sötétedik. Illetve a harmadik, hogy a fehér és fekete keverékét a szürkét keverjük egy színhez akkor az, veszít az élénkségéből. Ezekből lesznek a pasztellszínek, de amiben nincs szürke, az élénk színnek számít.

Már látszik az, hogy milyen egy színárnyalat (hideg/meleg, világos/sötét, pasztell/élénk), azt a színkeverés nagyban befolyásolja. Ezért igen is nehéz néha eldönteni melyik az, amelyik igazán közel áll hozzánk. Nyilván, ahogy korábbi cikkemben írtam, ebben sokat segít a színtanácsadás. Ez a tézis igaz a lakberendezésre is, hiszen jobb az energia szintünk és harmonikusabban érezzük magunkat egy olyan lakásban, ahol a belső tér színei is minket és a családunkat tükrözik. Érdekességként elárulom, 90%-ban hasonló vagy komplementer színtípusú embert választunk párunknak.

 

Szóval, ajánlom bátran a TiMicsoda horgoló tanfolyamokat, és workshopokat, ezzel megnyitva az utat saját színeink és saját ízlésünk szerint elkészített szépségek felé. Ha pedig elvesznétek, a színekben keressetek bátran."

 

Te is meg tanulhatsz horgolni (ha még nem tudsz) és utána rögtön indulhat az alkotás. Jelentkezz horgoló tanfolyamra! Szabad időpontokat itt találsz:

 

Megnézem

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelemre és zsebeld be a mesés ajándékaidat!