Len az évszázadok óta töretlen sikerű alapanyagunk

Igazi kincs ez az ősi kultúrnövényünk!

Története


Több évezredes textilnövény a len. Az ókori kultúrákban már ismert volt, de az igazi fénykorát a középkorban élte. Új lendületet az 1800-as évek elején kapott a gyártási folyamatok modernizálásával, ismertsége a mai napig fennmaradt. A len olyannyira ősi kultúrnövényünk, hogy már az ősember is hasznosította a vad len rostját és magját. Az öltözködésben a kezdetektől fogva felhasználták, például Egyiptomban ahol lenvászonba tekerték a múmiákat. Innen terjedt el a növény Indiába, az ókori Görög területekre, majd később meghódította egész Európát. Legfontosabb len termelő ország ma Kína és Oroszország. Jelenleg a világ szálasanyag termelésének 1,5%-át teszi ki a len.


A lenrostokat a növény szárából nyerik, ami strapabíróbb és erősebb minden más szálnál. A len szál viszonylag puha, egyenes, fényes, és a korral egyre szebbé válik.

Meleg, forró éghajlatú területeken a len viselete a pamutnál is kényelmesebb, mert jól elvezeti a hőt, beszívja a nedvességet, és gyorsabban szárad.
Bőrbarát, viselési tulajdonságai a pamutéhoz hasonlóak, de merevebb, keményebb annál.

Gyűrődik és mosás hatására erősen összemegy, ezért első mosás előtt feltétlenül be kell avatni! Tapintása hűvös érzetet kelt, ezért kellemes nyári öltözet készülhet belőle. Jellegzetes matt fényű, nem bolyhosodik, és gyakorlatilag nincs elektrosztatikus töltése. Gyorsan szárad, vasalást igényel, szárítása viszont szárítógépben megengedett. A színezett len árnyalata a mosással fakulni fog, ezért ecettel az első mosás előtt érdemes rögzíteni valamennyire a színét.

Kiváló nedvszívó, hamar felveszi a nedvességet és viszonylag hamar le is adja. Gyenge a szigetelő képessége, nyáron segíti a test hőszabályozását. Természetes klímaberendezésként működik a forró hónapokban, szinte elnyűhetetlen darab, lélegző, tartós.

Azonban a leggyengébb nyújthatósággal is a len rendelkezik, a rugalmassága igen csekély, ezért gyűrődik.
Elsősorban pamuttal vegyítik, de keverhetik még kenderrel, cellulózalapú és szintetikus vegyi szálakkal egyaránt. Érdemes kipróbálni a kevert összetételű darabokat, mert az egyéb szálasanyagok jótékonyan csökkenthetik a zsugorodását és a gyűrődését.
A 100% len főzésálló, mosható. Mivel a len hajlamos zsugorodni, körültekintően, kímélő hőfokon szabad csak mosni, bár így sem garantált, hogy elkerüljük, a nyár végére több centivel rövidebb szoknyánk lesz mint nyár elején.